22:09
В Україні сперечаються про символіку 9 травня
Напередодні Дня Перемоги, коли поминають убієнних у Другій світовій війні і віддають належне подвигу тих, хто поборов фашизм, між українцями зчинилася чергова колотнеча з політичним душком. Неприязнь викликають кольори прапорів, які у день державного свята збираються вивісити на державних установах, з якими маршируватимуть у святкових колонах. Одні політичні сили вважають, що для цієї події достатньо державного, синьо-жовтого знамена. Інші наполягають, щоб поруч майорів пам’ятний для них і дорогий - червоний стяг Перемоги, з радянською символікою. Бо саме з ним, мовляв, фронтовики колись йшли у смертельний бій…

Рішення про вивішування у День перемоги червоних прапорів уже прийняли Донецька, Луганська, Запорізька, Миколаївська обласні ради, Керченська міська і Прилуцька районна (Чернігівська область) ради, інші самоврядні органи. Там вважають, що використання цієї атрибутики буде даниною шани колишнім воїнам. 

Ось що сказав у розмові з кореспондентом "ВЗ” депутат Луганської обласної ради Андрій Бодров: 

- Червоні прапори Перемоги мають повне право висіти поруч із державними. Під цими прапорами воювали наші діди. Історію вже не зміниш. Абсолютно не має значення, що комуністична партія фактично встановила тоталітарний режим на території тодішнього Радянського Союзу, у тому числі України. Для кожного ветерана, який у день Перемоги пройде святковими вулицями (якщо ще зможе пройти), побачити червоні прапори на будинках буде радісною подією для його серця. Доставити таку радість цим людям – наш обов’язок. 

Категорично проти червоних прапорів виступило всеукраїнське об’єднання "Свобода”. "Саме під червоними прапорами війська НКВС знищували мільйони українців голодоморами, репресіями, вивозили в ГуЛАГи, тримали в колгоспному рабстві”, - йдеться у заяві чернігівського обласного осередку "Свободи”. Її представники оскаржили в суді як незаконне, на їхню думку, рішення прилуцьких депутатів. І суд призупинив його виконання. 

Тим часом юридичну оцінку цьому ідеологічному протистоянню дали у Незалежному українському центрі правових ініціатив і експертиз "Правова держава”. Там вважають, що у цій ситуації слід виходити з положень закону "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”. У ньому сказано, що відзначення святкових заходів на честь Дня перемоги проводять "з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни”. Червоні прапори, вважають експерти Центру, до неї належать. 

Кореспондент "Високого Замку” звернувся за коментарем з цього приводу у Міністерство юстиції України. Прес-секретар міністра Лія Івченко, почувши наше запитання, була лаконічною: "В українському законодавстві не існує законів, які б забороняли вивішувати ті чи інші прапори”. 

Ігор ЮХНОВСЬКИЙ, голова Українського інституту національної пам’яті, учасник Другої світової війни

У день державних свят завжди повинно бути вивішено державні прапори. Щодо червоних прапорів Перемоги… Усе повинно мати міру. Якщо все буде зроблено з відповідним тактом – їх використання можна допустити… 

На фото: Ці люди однаково безстрашно проливали кров за Україну - одні під червоними, інші - під синьо-жовтими стягами. Чи варто через це сваритися? 
Просмотров: 612 | Добавил: abodrov | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email *:
Код *: