02:37
Політика не комунікувати постійно з суспільством - це є основна помилка.
Політика не комунікувати постійно з суспільством - це є основна помилка», - про це сказав заступник голови Правління Асоціації політконсультантів України Андрій Бодров, відповідаючи на запитання в рамках проекту «Рейтинг дурниць в українській політиці». 

 Експерт вважає, що головною помилкою Партії регіонів є недооцінка інтернет-простору та програш у комунікаційному супроводі реформ. За оцінками деяких експертів, було багато позитивних зрушень, інновацій в економіці, соціальній сфері, які допомогли змінити життя маленького українця на краще. До прикладу, регуляторна реформа, яка дозволила зменшити кількість дозвільних документів або процедур для початку того чи іншого бізнесу. Малий і середній бізнес досить позитивно відреагували на ці новації, але широка громадськість не знала про ці ініціативи й відповідно не змогла оцінити хоча б спроби влади посприяти поліпшенню життя. Це найбільше упущення влади, якому не приділяється значної уваги. Помилки та позитиви повинні супроводжується набагато більшою відкритістю і набагато більше коментуватися в традиційних ЗМІ й особливо в інтернет-просторі, - зазначив Андрій Бодров. 

Дурниця БЮТ, за словами експерта – це перебільшення трагізму, який розгортають політтехнологи цієї сили навколо перебування Юлії Тимошенко в колонії. Більшість коментарів представників «протимошенківського політикуму» малюють імперію зла, яка в уявлення звичайного виборця не вміщується за своїми обсягами та мотивами. Андрій Бодров зауважив, що цим самим політтехнологи знижують довіру до меседжів, які вони транслюють. І це одна з основних помилок. Експерту здається, що треба було розгортати кампанію з позиціонуванням Тимошенко як непереможного борця, не зламаного до кінця, людину, яка з-за грат здатна впливати і керує партією. Політтехнологи та представники депутатського корпусу натомість намагалися показати, що Тимошенко мало не при смерті, тим самим знищуючи надії електорату, орієнтованого на неї. Виборці більше б хотіли бачити її живою, здоровою, активною і налаштованою на боротьбу. Тоді можна було б очікувати, що їх симпатії не будуть переорієнтуватися на інші опозиційні течії. Після таких помилок не жорстка а м'яка частина електорату Тимошенко вважала за краще обрати собі новий символ.

Головна проблема «Фронту Змін» – це відсутність чітко вербалізованої стратегії. На теперішній момент вся їх риторика розгортається навколо передвиборчих тем, навколо розподілу округів. Фактично з вражень звичайного виборця, який сидить біля телевізора і не дуже активно користується інтернетом, можна зробити висновок, що це єдина тема, якою займається ця політична сила. А треба було б говорити про якісь значущі законодавчі ініціативи, про роботу тіньового кабміну, який був прекрасною ініціативою, хоча так і не реалізував свого потенціалу щодо розробки і пропонування владі альтернативних підходів до вирішення проблем України. Політичної компанія «Фронту Змін» не дотиснула за змістом комунікаційної політики з населенням – форми багато, змісту мало. «Фронту Змін» необхідні яскраві ініціативи, які відображали б альтернативний підхід до вирішення існуючих проблем. Андрій Бодров вважає, що це пріоритетна річ для їх передвиборчої кампанії. Експерт також додав, що, за твердженнями його колег, комунікаційної компанії в регіонах у «Фронту Змін» майже немає. Місцеві функціонери не породжують повідомлення, які відображали б позицію по ряду проблем соціально-економічного характеру, пропозицій що можуть виправити становище. На рівні центральних органів також панує затишшя, основна тематика повідомлень – це виборча кампанія і формат участі в ній.

УДАР, на думку Андрія Бодрова, – це не партія, а коло симпатиків навколо ідола. Якщо говорити про діяльність партійну, то вона фактично не ведеться на центральному рівні та в регіонах. За словами експерта, УДАР в останній час значно посилився фахівцями різного плану й це вселяє надію, що ситуація виправиться. Експерт поки не бачить ініціатив партії УДАР, які відображали б позицію в національному масштабі, помітна лише метушня навколо Київради і майбутніх виборів Київського мера. Виборець чітко не розуміє, що таке УДАР, яка команда оточує Кличка, які їхні програмні тези, які їхні хоча б окремі ініціативи з покращення життя громадянина України. Робота на рівні створення апарату є, проявів роботи на рівні створення політичної команди експерт не бачить.

Дурниця КПУ – це витік інформації про особисте життя Петра Симоненка, оскільки електорат комуністів є консервативним у цьому плані. На думку Андрія Бодрова, потрібно було тримати в секреті, вживати заходів для замовчування теми в ЗМІ.

Найбільш великою дурістю «Свободи» експерт вважає виступ проти Гайтани як представниці України на Євробаченні-2012. Не варто було переходити з площини захисту національних інтересів у площину цькування окремої людини, громадянина України. «Свобода» продемонструвала, що українець – не той хто має громадянство України, а тільки той, у чиїх жилах тече українська кров. Для сучасної партії це недостатньо правильна позиція. Такий випадок – маркер незрілості націоналізму в «Свободі». Це свідчить про те, що він має не соціально-економічний характер, не характер що дозволить сподіватись на захист «Свободою» інтересів громадян України, а про хутірську його версію «хто не з нами – той проти нас».

Хоча на думку Андрія Бодрова, Народної партії і немає, їх дурницею була заява Володимира Литвина про те, що жінка – це істота другого сорту.

Дурниця «Сильної України» – це біганина щодо вступу до лав Партії регіонів. Від цього вони отримали втрати як в іміджевому плані, так і в лавах прихильників. Це спричинило розлом усередині партії й справило на електорат враження щодо нестійкості позиції лідера і верхівки партії, рішення яких є не політично обґрунтованими, а продиктовані тими преференціями, які лідер і його наближені зможуть отримати в результаті злиття. Потрібно було домовиться до кінця й потім відкрито заявляти або залишатися на першій позиції і дотискати до кінця тезу.

http://politua.info

Довідково:

Проект «Рейтинг дурниць в українській політиці» покликаний привернути увагу працівників політичних сил до їх найбільших помилок, що, на думку ініціаторів проекту, допоможе нашим політикам краще розуміти те, як їх діяльність сприймається експертним середовищем та виборцями.

Організатори сподіваються, що цей проект допоможе українським політикам працювати більш якісно.

Узагальнені результати дослідження будуть оприлюднені, а представникам політичних сил, яких згадають експерти, буде надано можливість пояснити, чому саме вони вчиняли ті чи інші дії.
Просмотров: 887 | Добавил: abodrov | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email *:
Код *: